Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulunun ortak ev sahipliğinde çevrim içi olarak düzenlenen 1. Uluslararası Sağlık Günü Sempozyumu, Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fahriye Vatan ve İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Pınar Akokay Yılmaz’ın açılış konuşmaları ve sunuşları ile başladı. Sempozyumda, alanında uzman konuşmacılar önemli başlıkları ele aldı.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2024 yılı teması olan “Benim Sağlığım Benim Hakkım” sempozyumun ana konusu oldu.
Açılış konferansında Dr. Nency Rollins Gantz, sempozyumun da temasını oluşturan “Benim Sağlığım Benim Hakkım” ile ilgili sunumunu yaptı.
Ardından yer alan panelde, Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı AD Prof. Dr. Didem Evci Kiraz “İklim Değişikliği ve Sağlık Hakkı”, Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı AD Prof. Dr. Pınar Okyay “Deprem ve Sağlık Hakkı” ve Ege Üniversitesi Halk Sağlığı AD Prof. Dr. Raika Durusoy “Savaş ve Sağlık Hakkı” konularında sunumlarını gerçekleştirdi.
Öğleden sonra gerçekleşen oturumda, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Sezgin Karma “Sağlık Hukuku ve İlkeleri” ile ilgili sunumunu yaparken İngiltere’de yönetici hemşire olarak görev yapan Uzman Hemşire Pakize Durmaz “Sağlık Profesyonellerinin Sağlık ve Güvenliği: İngiltere Örneği” ile ilgili deneyimlerini paylaştı.
Sempozyumun son konuşmacısı, Bakırçay Üniversitesi Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Orhan Er, “Sağlık Hakkı Temelinde Yapay Zeka: Fırsat ve Tehditler” başlığında sunumunu yaptı.
Sempozyum, İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Şenay Öztürk’ün kapanış konuşması ve değerlendirmeleri ile sona erdi.
Konuşmalarda ilkim değişikliğinin sağlıkta ve diğer alanlardaki etkileri ile yakın gelecekte birçok alanda olduğu gibi sağlığın şekillenmesine de yön verecek olan yapay zekâ konuları vurgulandı. Hukuk alanında uzmanlığı olan öğretim elemanı ise sağlık hakkı ile ortaya çıkan ve hassasiyet içeren sağlık ve hukuk konusunda gelinen son nokta nedir ve çözümler neler olabilir konusunda bilgilerini paylaştı. Halk sağlığı alanında uzmanı olan öğretim elemanları ise depremler ve savaşlar esnasında insanların sağlık haklarından yoksun kalmaları, erişememeleri ve bu konularda nasıl önlemler alınması gerektiği ile ilgili önerilerde bulundu.
Etkinlik, katılımcılar ve öğrenciler için bu alandaki fikirlerinin yeni bir ivme kazanmasına katkı sağladı.